Poeth menglijn voor Joordens Zaden

Poeth Solids Processing heeft voor Joordens Zaden een menglijn voor zaden ontworpen en gebouwd. De menglijn met een capaciteit van 60 m3/uur heeft geen specifieke menger, maar homogeniseert partijen door nauwkeurig gewogen materiaalstromen te combineren.

Poeth Solids Processing in Tegelen en Joordens Zaden in Kessel liggen hemelsbreed nog geen vijf kilometer van elkaar. De twee dorpen zijn te vinden aan de Maas, tussen Venlo en Roermond. Beide bedrijven zijn ook nog op een andere manier aan elkaar verbonden; zowel Poeth als Joordens Zaden zijn in 1921 opgericht en hebben dus elk meer dan een eeuw ervaring.

Menglijn
Toen John Smolenaars, algemeen directeur van Joordens Zaden, plannen ontwikkelde voor een nieuwe menglijn, was het niet vreemd dat hij in contact kwam met Poeth, specialist in het ontwerp en de bouw van kwalitatief hoogwaardige productielijnen voor de stortgoed verwerkende industrie.
John Smolenaars: “Reeds 45 jaar geleden bouwde Poeth onze eerste menglijn, dus de firma is ons niet onbekend. We bespraken onze ideeën met diverse toeleveranciers, maar Poeth begreep onze insteek en kwam al vrij snel met een goed doordacht concept. Verder hielp het dat Poeth ook voor andere zadenproducenten succesvolle projecten had uitgevoerd. Voorts zijn we met Poeth in zee gegaan omdat het bedrijf betaalbaar maatwerk kan leveren.”

Uitdagingen
Loe Verheijen, commercieel directeur van Poeth Solids Processing, is blij met het wederzijdse vertrouwen. “Dat is van groot belang om gezamenlijk een project te realiseren. Een van de uitdagingen was om de installaties in de beperkte beschikbare ruimte onder te brengen. Daarvoor is tot op detailniveau met Joordens Zaden samengewerkt. Er zijn daarbij aanpassingen gedaan zonder direct meerwerk te rekenen. We kunnen namelijk terugvallen op een grote database van oplossingen die in allerlei uiteenlopende industrieën zijn toegepast. Dat brengt je soms op interessante ideeën.”

Hoogfrequent zeefmachine
“Een goed voorbeeld van zo’n idee is de inzet van een Poeth hoogfrequent zeefmachine”, bevestigt John Smolenaars. “Daarmee waren we niet vertrouwd, maar het bleek wel de uitkomst voor de verwijdering van fijn stof. De machine heeft ondanks de hoge capaciteit – 60 m3/uur – een zeefdek dat snel en eenvoudig is uit te wisselen.”
Loe Verheijen licht toe dat de zeefmachine is ontwikkeld voor een klant in de petfoodindustrie, waar vaak van zeefdekken moet worden gewisseld: “De hoogfrequent zeefmachine is ook uitstekend geschikt voor de verwerking van zaden. Dat is aangetoond in onze testruimte. We hebben daar met behulp van een Z-Conveyor in C-uitvoering een dagenlange duurtest uitgevoerd om de zeefcapaciteit ook op langere termijn te bevestigen.”
Na de hoogfrequent zeefmachine volgt als sluitstuk van de menglijn een Symach afzakinstallatie die door Joordens Zaden is geselecteerd.

Kistenkantelaars
Voor de aanvoer van zaden aan de menglijn wordt gebruik gemaakt van twee automatische kantelaars die houten kisten van 2 m3 kunnen legen. Poeth heeft de kantelaars in eigen huis ontworpen en geproduceerd om een restloze leging te waarborgen, wat in de zadenindustrie van essentieel belang is.

Big bag losstations
Ook is voorzien in twee stations voor het geautomatiseerd, veilig en restloos lossen van big bags. De heftruckchauffeur opent vanaf de heftruck een sneldeur, waarna de big bag aan een hijsjuk kan worden bevestigd. De sneldeur sluit pas als de chauffeur zich weer buiten het hijsgebied bevindt. Met een druk op de knop wordt de big bag naar het losstation getransporteerd en daar open gesneden.

Diversiteit
“De uitdaging hier was niet alleen de grote diversiteit aan big bags maar ook het lage stortgewicht van de zaden”, legt Loe Verheijen uit. “Big bags met een relatief licht product laten zich namelijk lastig open snijden. In het voortraject is op basis van diverse testen en na drie steeds verder verbeterde prototypes uiteindelijk het definitieve ontwerp vastgesteld. De losstations zijn voorbereid voor extra bag pushers, maar die blijken tot dusver niet nodig te zijn. Voorts beschikt de menglijn over een station voor het lossen van containers met klein componenten.”

Bandwegers
De zaden worden gedoseerd op transportbanden die zijn voorzien van bandwegers met een zeer hoge nauwkeurigheid: 1-2 % binnen 25-100% van de maximale capaciteit. Meestal is de bandsnelheid constant en varieert men de materiaaltoevoer. In andere gevallen fluctueert de stortdichtheid van het materiaal en wordt gebruik gemaakt van een frequentieregeling om de bandsnelheid aan te passen. Om de best mogelijk weegnauwkeurigheid te behalen zijn de banden uitgerust met een toerentalsensor met een hoge pulsfrequentie. Bandschrapers zorgen ervoor dat geen materiaal achterblijft.

Bandelevator
“De drie transportbanden lossen op een bandelevator”, aldus Loe Verheijen. “In de menglijn bevindt zich geen specifieke menger. De materiaalstromen komen gelijktijdig bij elkaar in de bandelevator en worden daarbij meer dan voldoende gemengd. De elevator heeft aan de onderzijde een schuifafsluiter. Daarmee kan de elevator bij een receptwisseling restloos worden geleegd.”

Afb. 1 Poeth installeerde bij Joordens Zaden een menglijn bestaande uit onder andere twe automatische bigbag losstations en twee kistenkantelaars.
Afb. 2 De Poeth hoogfrequent zeefmachine.
Afb. 3 Ontwerptekening van de menglijn.

Eindresultaat
John Smolenaars: “We hadden er alle vertrouwen in dat dit concept voor de menglijn uitstekend zou voldoen, en dat blijkt nu ook zo te zijn. We kijken terug op een succesvolle samenwerking. Er staat een lijn die inmiddels op topcapaciteit draait, naar volle tevredenheid.”

Over Joordens Zaden
Joordens Zaden in Kessel is in 1921 opgericht. Het familiebedrijf werd in 1993 ingelijfd bij het Franse zaadbedrijf RAGT, maar heeft nog steeds veel vrijheid om een eigen koers te varen. In de afgelopen eeuw is Joordens Zaden – gespecialiseerd in voedergewassen en groenbemesters – gegroeid tot een bedrijf dat in meer dan veertig landen actief is. Eindgebruikers kunnen dankzij groenbemesters flink besparen op kunstmest. Ook zijn minder bestrijdingsmiddelen nodig dankzij de ontwikkeling van rassen die resistent zijn tegen schadelijke aaltjes en bodemschimmels. Joordens Zaden werkt daartoe samen met universiteiten over de hele wereld. Ook profiteert het bedrijf van de researchactiviteiten van moederbedrijf RAGT.

Share this message